За жирністю сметану ділять на види: нежирна сметана від 10% до 14%, маложирна від 15% до 19%, класична (найпопулярніша) від 20% до 34%,25 May 2022
Вона має пахнути, як і інші кисломолочні продукти – молоком, без сторонніх запахів. Колір — білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі. Зайва чистота кольору, його ідеальність – скоріше недолік, ніж гідність. При цьому, сметана з жирних вершків має мякший, кремовий відтінок.
Є кілька категорій: нежирна – від 10% до 14%, маложирна – до 19%, класична – до 34%, жирна – до 48% та високожирна – від 50%. Сировина, з якої виготовлена сметана, безпосередньо впливає її жирність. У нежирну та маложирну сметану додають молоко, а класичну та жирну роблять із вершків.
Для отримання стійкого, щільного крему, слід використовувати сметану із вмістом жиру 30%. Це може бути домашня, магазинна сметанаале менша жирність не дасть потрібного результату.