За бажання листя винограду для долми можна, можливо зберегти на зиму в маринаді. Для цього підготовлені листові пластини, як і для заморожування, потрібно скласти пачками по 12-15 шт. і згорнути у рулончики. Потім рулони укласти в стерилізовані банки і залити окропом.
Як зберегти свіже листя винограду Для будь-якого з варіантів їх потрібно промити, ошпарити окропом і добре просушити, щоб на них не залишилося ні краплі води. Для заморожування треба взяти 7-10 листя і згорнути в тугий рулон, а потім обернути герметично харчовою плівкою (целофановим пакетом) і можна заморожувати.
Долму можна приготувати з свіжого виноградного листя або із консервованих. Я волію використовувати саме свіжі листя. Страва відмінно підходить на обід чи вечерю. Рекомендую спробувати!