Соєвий текстурат (текстурат соєвого білка, соєве мясо) продукт переробки соєвих бобів замінник мяса, що виробляється зазвичай з знежиреного соєвого борошна.
Чи корисно соєве мясо, його калорійність та склад.З цієї причини її слід обмежити у своєму раціоні таким категоріям людей:
- дітям та підліткам,
- жінкам під час вагітності чи лактації,
- алергікам,
- пацієнтам із нирковою недостатністю (високий вміст протеїнів може провокувати загострення хвороби).
Дієтолог рекомендувала їсти не більше 100 г соєвого мяса в день через ризик перевищити споживання білка Порція готової страви соєвого мяса на один прийом їжі не повинна перевищувати 150 г, а за день не слід вживати понад 100 г сухого продукту.
Соєве мясо може майже повністю замінити мясні продукти тваринного походження тим людям, які з якихось причин їх не їдять. Вживання соєвого мяса у їжу зменшує кількість шкідливого холестерину в крові, знижує ризик розвитку остеопорозу, ожиріння, цукрового діабету, покращує роботу печінки та серця.