Якщо вміст бовтається всередині шкаралупи від стінки до стінки, це говорить про несвіжість продукту. А якщо ви чуєте сплески або хлюпання, це означає, що всередину яйця потрапило повітря і розширив природний повітряний міхур. Таке яйце теж брати не рекомендується.
Зануріть яйця Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, значить вони дуже свіжі. Яйця, трохи підняті тупим кутом догори, – вже не першої свіжості, але поки що можуть бути використані у приготуванні гарячих страв. Спливли на поверхню яйця зіпсовані, і їсти їх не можна!
У свіжого яйця білок трохи прозорий, не сильно розтікається і трохи липкий. Якщо білок рідкий і прозорий, то яйце вже пропало. Це з тим, що з старіння яєчний білок руйнується і стає рідким. Ви також можете помітити, що у зіпсованих яєць жовток буде трохи плескатим, а не округлим.
Жовток перекидається в яйці, якщо воно не надто свіже. Розбийте яйце на тарілку. Свіжі яйця мають високий опуклий жовток, який утримує кільце з білка. Якщо жовток плоский, а рідкий білок розтікається по тарілці, яйце особливо свіжим не назвеш, його потрібно швидко переробити на кухні.