Що стосується найкращого часу доби для збирання винограду, то це краще робити вдень, коли ягоди обсохнуть від роси на сонці. Також виноград не можна збирати під час дощу та через 3 дні після дощу. Мокрі ягоди зберігаються недовго і з них вимиваються дріжджі.
Не можна зривати виноград відразу після дощуа також протягом трьох діб після нього. Відомо, що потоками води більшість дріжджів просто змивається з ягід. Щоб встигли розмножитися ті, що вціліли, потрібен час.
Сорти, в яких немає кісточок, можна, можливо збирати при позначці 16-20 градусів за шкалою Брікса, а білий столовий виноград При відмітці в 13-14 градусів за шкалою Брікса. В більшості випадків виноград збирається виключно вручну. Під час збирання врожаю використовуються спеціальні ножі чи секатори.
Їдальня виноград можна зривати навіть у період заморозків, але його одразу треба зїсти. Найпростіший спосіб визначити зрілість винограду пробувати його на смак кожні 2-3 дні. Якщо ягоди вже не стають солодшими, то вони дозріли. Виноград краще збирати вдень, коли ягоди обсохнуть від роси на сонці.