склад борошна
- крохмаль 54 90%
- декстрини
- клітковина
- білки 14 (пшениця) 44 (соя) %
- жири 0,9 4%
- вітаміни В1, В2, В6, РР, А, Е
- ферменти
- мінеральні речовини — 0,36 — 3,5 %
Більшість мінеральних речовин борошна складається із сполук фосфору (50%), а також калію (30%), магнію та кальцію (15%). У невеликих кількостях містяться мікроелементи (мідь, марганець та цинк). Вміст заліза в золі різних сортів борошна 0,18-0,26%. Чим вищий сорт борошнатим менше в ній знаходиться мінеральних речовин.
Найбільше як у пшеничний, так і в житнє борошно міститься вуглеводів (крохмаль, моно- і дисахариди, пентозани, целюлоза) та білків, від властивостей яких залежать властивості тіста та якість хліба.