Лікувальне харчування може бути єдиним методом лікування (наприклад, при спадкових порушеннях засвоєння окремих харчових речовин) або одним з основних методів (при захворюваннях органів травлення, нирок, цукровому діабеті, ожирінні). кровообігу, гіпертонічна хвороба, подагра тощо).
Дієтичне (лікувальне харчування) це застосування з лікувальний або профілактичною метою спеціально складених харчових раціонів та режимів живлення для хворих (з гострими захворюваннями чи загостреннями хронічних захворювань) людей.
Лікувальне харчування це живлення хвору людину, мета якої, по-перше, допомогти її одужанню і, по-друге, по можливості максимально забезпечити організм необхідними харчовими речовинами (нутрієнтами). У ряді випадків (діабет, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, коліт, ожиріння та ін.)