Влітку його їдять із льодом, як прохолодне, а на зиму його маринують. Містить багато крохмалю. За смаком він, коли зварений, дещо нагадує селера чи брукву. Його їдять також і печеним на вугіллі або підсмаженим, як солодкі коріння, а крім того, з нього роблять ще муку, якою засипають суп.
Коріння лотоса їдять у сирому, вареному, смаженому вигляді, маринують на зиму. Його смажать, гасять, маринують, а також роблять з нього варення та джеми. При правильному вживанні продукт дуже корисний, тривалий час його використовували тільки з медичною метою, причому ліки на основі кореня могли собі дозволити лише почесні персони.
Корінь зрілого лотоса має трохи гіркуватий смак, тому його не слід вживати у сирому вигляді. Ця неприємна субстанція найбільше концентрується в шкірі, тому ви повинні її очистити. Усередині корінь має світло-тілесний колір. Очищений продукт почне темніти майже відразу (як сирий картопля).
Корінь лотоса вважається універсальним продуктом, його зазвичай відварюють, смажать, запікають у духовці, зацукровають та карамелізують. Він корисний для здоровя та серцево-судинної системи, допоможе налагодити травлення та зміцнить імунітет.