Щоб розрахувати КБЖУ для здорового раціону, жінки використовують формулу 6,25 * Р + 10 * М 4,92 * В 161, де Р означає зростання, М необхідну масу, В – вік.
У народі її називають Один білок, один жирок і 4 вуглеводи. Це має на увазі, що співвідношення білків, жирів та вуглеводів (БЖУ) у добовому раціоні має становити приблизно 1:1:4 у грамах, тобто вуглеводів має бути приблизно вчетверо більше, ніж окремо білків та жирів.
Відсоткове співвідношення БЖУ Рекомендується дотримуватись балансу 30–20–50. Білки мають становити 30% від щоденного раціону, жири – 20%, а вуглеводи – 50%. Також корисно вводити низьковуглеводні дні, коли кількість вуглеводів не перевищує 15–20% загального раціону.