Коли вода закипить, зменшіть вогонь, накрийте кришкою каструлю і залиште на пару годин. Щоб буряк зберіг яскраво-червоний колір, у воду можна додати лимонний сік: чайної ложки на літр. Готовність можна перевірити вилкою. Якщо буряк легко протикається, можна зливати воду та охолоджувати.Feb 20, 2017
Молода буряк вариться у каструлі приблизно за 40 хвилин. При цьому велика буряк може варитися і 120 хвилин (особливо якщо торішня), а дрібна буквально 20-30 хвилин, якщо в каструлі не дуже багато коренеплодів.
Шеф-кухарі знають, що якщо потрібно терміново довести до готовності якийсь продукт його потрібно сильно нагріти, потім різко охолодити. Так само можна вчинити і з буряком: спочатку відваріть її в киплячій воді протягом 30-40 хвилин, потім злийте рідину і обдайте крижаною водою.
Незважаючи на те, що найчастіше її піддають кулінарній обробці: варінню, смаженню, гасінню та запіканню вона цілком придатна для вживання в сирому вигляді. Варто зазначити, що при термічному впливі овоч втрачає частину поживних речовин, саме тому сирий буряк набагато кориснішеніж приготовлена.