Печиво кексу – улюблене заняття багатьох людей. Але часто постає питання: як зрозуміти, коли кекс готовий? Ніхто не хоче отримати засмажені або сирі всередині тістечка. У цій статті ми розповімо, на що звернути увагу, щоб визначити, чи ваш кекс готовий.
Перше, на що слід звернути увагу, це колір кексу. Ідеально спечений кекс повинен мати золотисту скоринку, яка рівномірно розподілена по всій поверхні тістечка. Якщо кірка надто світла, кекс може бути недопеченим. Якщо вона темна і підгоріла, кекс, швидше за все, буде сухим і жорстким.
Інша важлива ознака готовності кексу – текстура. Щоб визначити, чи готовий кекс, можна використовувати метод палички. Ось що потрібно зробити: візьміть деревяну шпажку або сірник і застромте її в саму товсту частину кексу. Якщо паличка вийде сухою або з невеликою кількістю миготливого тіста, то кекс готовий. Якщо на паличці залишаться великі краплі тіста, кекс ще потрібно випікати.
Крок | Дія | Як дізнатися, що кекс готовий |
---|---|---|
1 | Поставити кекс у духовку | Слідкуйте за часом приготування, вказаним у рецепті. Проколіть кекс зубочисткою чи ножем у центрі. Якщо вона виходить сухою, то кекс готовий. |
2 | Перевірити колір кексу | Якщо вершина кексу набула золотистого або коричневого кольору, то кекс швидше за все готовий. |
3 | Проколоти бічну поверхню кексу | Якщо при проколюванні бічної поверхні кексу зубочистка виходить сухою, то кекс готовий. |
4 | Перевірити еластичність кексу | Легким натисканням пальцем на верхню поверхню кексу можна визначити його готовність. Якщо кекс повертає форму – він готовий. |
5 | Виміряти внутрішню температуру | Використовуйте термометр, щоб перевірити внутрішню температуру кексу. Вона має бути близько 95 градусів за Цельсієм. |
Як перевірити чи готовий кекс?
Візьміть зубочистку або сірник, потім пронизайте самий центр кексу. Дістаньте до самої його середини. Якщо сірник став вологим, то це означає, що він ще не зовсім готовий і його необхідно продовжувати пекти. Покладіть його назад і продовжіть готування.
Чи можна допекти сирий пиріг?
Що робити, якщо пиріг не пропекся і охолонув Вся справа в тому, що вершкові та сирні види тіста можуть допікатися при кімнатній температурі. І якщо такий пиріг постоїть, він справді може стати готовим і не сирим. Якщо ж пиріг охолонув і сирий усередині, вам потрібно знову вмикати духовку і намагатися його допекти. Збережена копія
Що робити, якщо пиріг сирий всередині?
Якщо випічка все ж таки погано пропеклася і залишилася сирою всередині, не турбуйтеся. Пиріг ще можна врятувати. Спочатку зменшіть температуру в духовці (приблизно до 160 градусів), потім прикрийте зверху випічку фольгою або пергаментним папером, який витримує високі температури.