Коріння та трава кульбаби знаходять застосування як гіркоту для порушення апетиту при анорексіях різної етіології та при анацидних гастритах для підвищення секреції травних залоз. Коріння його використовуються як жовчогінний та сечогінний засіб. Корінь кульбаби відомий зміцнююча та оздоровлююча печінка.
Приймають внутрішньо по 1/4-1/3 склянки 3-4 десь у день 30 хвилин до їжі. Перед вживанням відвар рекомендується збовтувати.
Як жовчогінний: три столові ложки подрібнених коріння кульбаби заливають 2 склянками окропу, кипятять 20 хв, проціджують. Приймають внутрішньо по 1 склянці 2 десь у день.
Настоянка кореня кульбаби збуджує апетит, має спазмолітичні, проносні властивості. Корінь кульбаби можна використовувати і як харчовий продукт: обсмажувати, подрібнювати, використовувати як замінник кави. Сушений корінь кульбаби також застосовується для приготування чаю.