Бензоат натрію розчиняють у невеликій кількості питної води (100 мл води розчиняється 50 г бензоату натрію). Потім цей розчин вносять у продукт. Стадія внесення консерванту продукт визначається технологією його виробництва. Оптимальним вважається момент відразу після пастеризації чи стерилізації.
Бензоат натрію використовується для боротьби з бродінням, пліснявою і дріжджами, кисломолочними та оцтовокислими бактеріями, тому що пригнічує в клітинах активність ферментів, відповідальних за окислювально-відновлювальні реакції, та ферментів, що розщеплюють жири та крохмаль.
ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ: Білий кристалічний порошок (або гранули) без запаху. Тпл 122 С, легко розчинний у воді (630 г/л), середньо розчинний в етанолі, нерозчинний в органічних розчинниках.
Його часто додають у мясопродукти, рибні консерви та ікру, майонез, кетчуп, у всілякі кондитерські вироби, у джеми та мармелад, у газовані напої, а також у безалкогольне пиво та алкогольні напої з низьким вмістом алкоголю.