Погане пережовування їжі може доставляти проблеми людям зі стриктурами в стравоході, спричиненими, наприклад, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) або іншими умовами. У людей, які погано пережовують їжу, висока ймовірність розвитку карієсу, виразки шлунка, гастриту та ожиріння.
За словами нутриціолога Лідії Квашиної, здорова трапеза має тривати не менше 30-40 хвилин. Справа в тому, що процес травлення починається з того моменту, коли їжа надходить до рота. У складі слини є муцин, що сприяє формуванню та склеюванню харчової грудки.
Довго жувати корисно. Чим краще і дрібніше пережована їжа, тим краще вона змочується слиною і згодом легше пересувається стравоходом. Більше того, процес травлення починається вже у роті: у слині для цього є ферменти. Зрештою, великими шматками можна придушитися.