Зазвичай додають ваніліну на кінчику ножа на 500 г борошна або 500 мл рідини. Я волію користуватися ванільним цукром, його додаю 8г (1 пакетик) на 500 г борошна або 500 мл рідини. Але найкраще аромат у натуральної ванілі. На 500 г борошна вистачить половини стручка.
Загальноприйнятою нормою використання є 1 г ваніліну на 1 кг продукту. Дуже важливо дотримуватися точності, якщо ваніліну додати багато, смачний крем для торта (або інший солодкий виріб) втратить свій смак і стане неприємно-гірким. Простіше, звичайно, використовувати ванільний цукор.
У випічці його змішують з борошном та цукром. Залежно від якості кристалічного ваніліну, на 1 кг готового тесту його може знадобитися від 1 до 10г.
Класичний заварний крем 1 чайна ложка ванільного цукру або дрібка ваніліну, 2 яйця, 500 мл молока, 100 г вершкового масла|мастила|.