Після закипання додайте в горох пару ложок олії. Через 10-15 хвилин після закипання всипте по чайної ложки соди на кожні 2 літри води. Так горох стане мяким вже через 5–7 хвилин.
Прискорює розмякшення гороху у процесі варіння: доливання холодної води, додавання вершкового або олії, що створює парниковий ефект для крупи.
Замочувати цілий горох слід на кілька годин, а найкраще – замочити його на ніч, тоді він звариться швидше. Додайте в горох після закипання кілька столових ложок вершкового масла або тваринного жиру, це прискорить варіння.
Бувають ситуації, коли не було змоги замочити горох заздалегідь, ну чи просто зробити це забули. У цьому випадку можна залити продукт водою і додати чайну ложку харчової соди. Так він набухне і стане мяким набагато швидше. Крім того, після цієї не хитрої маніпуляції, продукт краще засвоїться.