Емульгаторами називаються хімічні сполуки або їх суміші, які дозволяють утворювати стабільну емульсію в часі. Роль емульгатора полягає у створенні стабільних міцел, які утворюються на межі розділу фаз вода-масло.Aug 28, 2019
Найбільш популярними харчовими емульгаторами є моно- та дигліцериди жирних кислот (Е 471), ефіри гліцерину, жирних та органічних кислот (Е 472), лецитини, фосфатиди (Е 322), амонійні солі фосфатидилової кислоти (Е 442), полісорбати, Твіни (Е 432). Е 436), ефіри сорбітану, Спени (Е 491
Емульгатори стабілізують емульсію та запобігають її розшарування. Емульгатори оточують крапельки масла і не дають їм зливатися один з одним, утворюючи склади типу вода в олії та олія у воді. В якості емульгаторів в косметиці використовуються: ПАР (катіонні, аніонні, амфотерні, неіоногенні)
Якщо у вас гідрофільний емульгатор, то його потрібно спочатку добре розчинити у воді, а потім поступово ввести ефірні олії. Води у складі можуть бути до 80%. Якщо ж ви використовуєте ліпофільний емульгатор, спочатку його розчиняють в маслі, а потім в отриману суміш додають воду.