Бомбаж (фр. bombage) порок консервів, що виражається у спучуванні кришки консервної банки або її дна під впливом газів, що утворилися в ній. Розрізняють хімічний, фізичний та біологічний бомбаж.
Консерви з хлопушою це опуклість на денці, що зникає при натисканні на одному або виникає на іншому кінці. Причиною появи хлопуші може бути використання кришок з тонкої жерсті, переповнення банока також є першою стадією бомбажу.
Бомбаж. Банки з денцями, здутими внаслідок внутрішнього тиску називають бомбажними.
Термічний бомбаж усувається, якщо помістити банку в такі температурні умови, коли вміст банки розтане. Поряд із фізичною причиною (температура зберігання) хибний бомбаж може виникнути в результаті взаємодії кислот, що містяться в консервах, з металевими стінками банки.