Перерви для відпочинку та харчування. Протягом робочого дня (зміни) працівнику повинен бути наданий період для відпочинку та харчування тривалістю не більше двох годин та не менше 30 хвилин, який у робочий час не включається (ч. 1 ст. 108 ТК).Apr 12, 2019
Перерва для відпочинку та харчування не вмикається в робочий час і не оплачується. Тривалість перерви має бути не менше 30 хвилин та не понад 2 години. У деяких категорій працівників (залізничників, водіїв та ін.) при 8 годинному робітником дні перерва може бути розбита на дві частини.
Як правило, у робочий час включаються періоди виконання основних та підготовчо-заключних заходів (підготовка робітника місця, отримання наряду, отримання та підготовка матеріалів, інструментів, ознайомлення з технічною документацією, підготовка та прибирання робітника місця, здавання готової продукції тощо.
До робочого часу належить також час роботи, виконаної за пропозицією, розпорядженням або з відома наймача понад встановлену тривалість робітника часу (надурочна робота, робота у державні свята, святкові та вихідні дні) (ч. 2 ст. 110 ТК РБ).