Проросла картопля це не рідкісне явище, з яким стикаються багато господинь. Коли в пакеті з картоплею зявляються зелені проростки, виникає питання, чи можна продовжувати використовувати такі бульби. Щоб розібратися в цьому питанні, потрібно зрозуміти, які речовини зявляються в картоплі, що проросла і як вони можуть вплинути на організм людини.
Зелені проростки на картопле – це результат накопичення соланіну, отруйної речовини, що утворюється під впливом світла. Чим більше світла потрапляє на бульбу, тим більше соланіну він містить. Тому, якщо ви знайшли зелені проростки на картоплі, краще відмовитись від її використання в їжу. Соланін може викликати отруєння, що виявляється у вигляді шлунково-кишкових розладів, нудоти, блювання та головного болю.
Однак пророслу картоплю можна використовувати в інших цілях. Наприклад, її можна використовувати для посадки. Картопля, що проросла, є відмінним матеріалом для вирощування нових рослин. Для цього потрібно відрізати проростки від бульб, залишити їх висохнути та посадити у ґрунт. Таким чином, проросла картопля може стати джерелом нових урожаїв.
Проблема | Рішення |
---|---|
Проросла картопля | Можна використовувати в їжу, але краще видалити проросли |
Пророслі картоплини | Можна висаджувати в землю та вирощувати нові картоплини |
Картопля, що проросла в супі | Не рекомендується вживати, краще викинути |
Як запобігти проростанню картоплі | Зберігати картоплю в прохолодному та темному місці, регулярно перевіряти на проростання та видалити проросли. |
Що можна зробити з картоплею, що проросла?
Мяку, зморщену картоплю вживати в їжу не слід. Якщо ж на бульбі виявлено всього кілька невеликих паростків, а сама бульба виглядає свіжою і не зівялою, то всередині вона не отруйна і її спокійно можна використовувати для їжі після термічної обробки.
Чи можна готувати з картоплі, що проросла?
Зелений проросла картопля у їжу використовувати теж не можна. Вони особливо небезпечні для здоровя та можуть спровокувати тяжке отруєння.
Що робити, якщо насіннєва картопля сильно проросла?
Якщо бульб, що проросли товстими міцними паростками, залишиться небагато, то паростки у них можна обрізати ножем, секатором, ножицями, залишивши пінечки по 0,5 1 см. Виривати паростки небажано, тому що у картоплі в вічках формується по три бруньки.