Овес – одна з найкорисніших та поживних кормових культур для кіз. Маючи високий вміст клітковини, білка і вітамінів, овес забезпечує тварин необхідними поживними речовинами для повноцінного росту та розвитку.
Основний поживний компонент вівса клітковина, яка сприяє нормалізації роботи травної системи кіз, запобігає запорам і сприяє виведенню токсинів. Завдяки цьому, овес допомагає запобігти безлічі проблем зі здоровям кіз, включаючи захворювання шлунково-кишкового тракту.
Овес також містить важливі амінокислоти, які необхідні підтримки імунної системи кіз у здоровому стані. Ці амінокислоти допомагають козам впоратися з інфекціями та хворобами, а також сприяють швидкій регенерації тканин після травм чи операцій.
Крім того, овес є джерелом енергії для кіз. Вуглеводи, що містяться в вівсі, забезпечують тварин енергією, необхідною для фізичних навантажень, підтримання нормального обміну речовин та збереження тепла в холодну пору року.
Переваги вівса для кіз |
---|
Зміцнення імунної системи |
Містить вітаміни групи В, необхідні для нормального функціонування організму |
Має високий вміст клітковини, що позитивно впливає на роботу травної системи. |
Сприяє покращенню обміну речовин |
Підвищує лактацію та якість молока |
Містить цінні мікроелементи та мінерали: залізо, магній, фосфор, калій, кальцій |
Покращує засвоєння інших кормових добавок |
Регулює рівень холестерину в організмі |
Скільки вівса можна давати козі?
сіно до 3 кг на добу, вівсяна або ячмінна дерть до 0,2 кг, пшеничні або вівсяні висівки у вигляді бовтанки 50 г, подрібнені коренеплоди – до 0,5 кг.
Як давати козам овес?
Козенятам до піврічного віку добре давати овес цільний або тиск з висівками, розбавленими водою до консистенції густої каші. Напувати кіз чистою водою потрібно, але якщо їх не привчати змолоду пити, то часто вони відмовляються, отримуючи достатню кількість вологи з корму.
Що краще для кози овес чи ячмінь?
Овес – улюблений корм, збалансований за поживністю та мінеральним складом. Може займати 50-70% загальної частки. Ячмінь містить надто багато клітковини і якщо є в раціоні в кількостях більше 10-20%, може викликати проблеми з травленням. Тому краще стежити, щоб ця норма не перевищувалася.