Сир – один із найпопулярніших продуктів, які можна зустріти на кухні будь-якого гурмана. Проте стикатися із проблемою неприємного запаху сиру – неминучість для кожного з нас. Що робити, якщо сир почав пахнути?
Першим кроком у вирішенні цієї проблеми є визначення джерела запаху. Чи пахне сир гниллю чи пліснявою? Якщо запах спричинений неправильним зберіганням, то є способи виправити ситуацію. Якщо ж причина невідома чи сир зіпсувався, можливо доведеться відмовитися від його вживання.
Важливо враховувати, деякі сири природно мають сильний запах, який може бути неприємний для непідготовленого носа. У такому випадку важливо правильно оцінити межі між нормою і псуванням продукту.
Ситуація | Рішення |
---|---|
Сир пахне протухлим | Викинути сир та промити холодильник |
Сир пахне аміаком | Не вживати сир, звернутися до продавця |
Сир пахне гниллю | Викинути сир та обробити посуд |
Сир пахне сірководнем | Не вживати сир, звернутися до продавця |
Чи можна їсти сир із запахом?
Про те, що продукт не можна вживати, вказує на неприємний і нехарактерний запах: кислий, гіркий, затхлий, підвалу або сирої землі. Будь-який аромат, що відштовхує, привід утилізувати сир. Якщо зовнішній вигляд та запах напівтвердого сиру не лякають, то можна його продегустувати.
Чому деякі сири смердять?
Чому ж деякі сири такі пахучі? Як ми вже знаємо, на кірці сирів присутня безліч мікроорганізмів (дріжджі, бактерії, пліснява). Між ними точиться боротьба за виживання.Іноді бактерії (такі як Brevibacterium linens) виробляють метантіол зєднання сірки, що має летючість і сильний запах.
Як зрозуміти що сир зіпсувався до смаку?
Понюхайте. Якщо відчуваєте аміачний запах сир зіпсований. Однак, якщо спочатку продукт пах різко, то потрібно розуміти, Що з часом аромат буде тільки посилюватися і це зовсім не означає, що сир зіпсувався.