Вітаміни Ягоди морошки є джерелом вітамінів. Вони особливо насичені вітамінами групи А, С, Е, бета-каротином.. Причому вітаміну С у морошку більше, ніж у цитрусових у 4 рази.22 лип. 2023р.
Чим корисна морошка для людини?
Зміст:
Настій із листя морошки використовують як засіб для зупинки внутрішніх кровотеч, при проносі, як ранозагоювальний і як протизапальний засіб, сік ягід морошки добре допомагає при корості (їм змащують уражені ділянки шкіри), маючи яскраво виражені бактерицидні властивості.
Як правильно їсти морошку?
У сусідній Фінляндії цю бурштинову ягоду їдять у всіх видах: її подають на десерт, з неї роблять варення, соки та вино, соуси до морозива, начинки для випічки. Туристам обовязково запропонують скуштувати національні страви – свіжу морошку на розігрітому сирі місцевого виробництва чи ягідний кисіль із молоком чи вершками.
Скільки коштує 1 кг морошки?
Морошка с/м від 3200₽ за 1 кг | купити за ціною від Азбука Півночі
Wday.ru
Ягода морошка: корисні властивості. Відео | WDAY
Морошка
Морошка невелика багаторічна травяниста рослина з повзучим гіллястим кореневищем. Стебло просте, прямостояче. 10-15 см висоти, закінчується одиночною білою квіткою. Листя зморшкувате серцевиднониркоподібне, з лопатевим краєм. Плід-збірна кістянка, спочатку червона, а при дозріванні янтарно-жовта. Цвіте у травні-нюні, дозріває у липні, серпні. Плід-кислото-пряний, винний.
Морошка поширена в полярно-арктичній, тундровій, лісотундровій та лісовій зонах Західного, Середнього та Східного Сибіру, зустрічається також на Камчатці та Сахаліні.Росте на торфяних болотах і рямах, по сирих мохових та мохово-лишайникових тундрах.
Корисні властивості морошки
Морошка багата мікроелементами, особливо кровотворного ряду магній, кальцій, калій, залізо, алюміній, фосфор, кобальт, кремній, та вітамінами С, В1, В3, РР, А.А.
У плодах морошки містяться білки, цукру, пектинових речовин, клітковина, органічні кислоти (аскорбінова лимонна, яблучна, саліцилова), антоціани, каротиноїди, дубильні речовини, фітонциди, лейкоціани, лейкоантоціани.
Олія насіння морошки містить велику кількість натуральних активних компонентів, найціннішими з яких є антиоксиданти та жирні кислоти омега. У морошку містяться найважливіші жирні кислоти: лінолева кислота (омега 6), альфа-лінолева кислота (омега 3), антиоксиданти (каратиноїди, вітамін Е), рослинні стерини.
Вітаміну С у морошку міститься у 3 рази більше, ніж у апельсині. А він бере участь у багатьох біохімічних процесах, зокрема регулює транспорт водню. Підтримує колоїдний стан міжклітинної речовини та нормалізує проникність капілярів. Морошка перевершує моркву за вмістом провітаміну А, який омолоджує клітинні популяції. Чудо-ягода-морошка багате джерело токоферолів, які прискорюють регенерацію пошкоджених клітин та беруть участь у найважливіших процесах тканинного метаболізму. Оскільки в морошку багато калію, вона сприяє захисту від онкологічних та серцево-судинних захворювань.
У народній медицині не використовують лише чашки квітів: коріння та листя як сечогінне, при нирковокамяній хворобі, авітамінозі, порушенні обміну речовин, від застуди, кровохаркання, малярії.Настій листя застосовують при внутрішніх кровотечах, проносах, як протизапальний і ранозагоювальний засіб. Сік плодів має сильну бактерицидну дію. Їм змащують уражені коростою ділянки шкіри.
Ягоди морошки вживають у свіжому вигляді, моченими та маринованими, використовують у лікувальному та дієтичному харчуванні. З морошки готують киселі, компоти, варення, наливки, вина та соки, а мочена морошка – справжній делікатес.
Цілющі властивості морошки роблять її незамінним компонентом лікувальної косметики та засобів гігієни. Вона живить шкіру та волосся, що втомилися від фізичних та емоційних навантажень. Заспокоює їх на холоді та в спеку, допомагає відновити сили та функції.
Незамінні жирні кислоти лінолева і ліноленова, що входять в масло морошки, відновлюють епідермально-ліпідний барєр шкіри та зволожують її. Внаслідок цього зникає відчуття стягнутості. Каротиноїди, фітостероли та вітамін Е дають шкірі додатковий захист від ультрафіолетового випромінювання та уповільнюють процес її старіння.
Завдяки морошці шкіра відновлюється та оновлюється, наповнюється вологою, стає гладкою та пружною. Нігті стають міцнішими, а волосся сяє.
Небезпечні властивості морошки
При виразковій хворобі шлунка, дванадцятипалої кишки та гастритах з підвищеною кислотністю, особливо в період загострення, вживати морошку не слід. Вона може викликати алергічні реакції.
Спробуйте приготувати унікальне варення з морошки з кедровими горішками здивуйте своїх близьких приголомшливими ласощами!
Увага! Інформація носить ознайомлювальний характер і не призначена для встановлення діагнозу та призначення лікування. Завжди консультуйтеся із профільним лікарем!
Дивіться також властивості інших ягід:
Сезонні продукти з нашого каталогу: