Нерест густери починається пізно, б. ч. після закінчення нересту ляща в наприкінці травня або на початку червня, на півдні дещо раніше.
Починається нерест наприкінці травня при температурі води 16-17 С і продовжується в червні з перервами в 10-15 днів. Терміни першого підходу густери на нерест збігаються з другим або третім підходами ляща, іноді на ті самі місця.
Сигові риби починають нерестувати восени, наприкінці жовтня-листопаді, коли температура води для ряпушки, омуля, муксуна не перевищує 4 C, для сіга, пеляді 6 C, тугуна 6-8 C. Чир нерестує за температури води 1,2 C. Взимку відкладає ікру тільки минь. Його нерест відбувається з кінця грудня до березня.
Поточна версія сторінки поки не перевірялася досвідченими учасниками та може значно відрізнятися від версії, перевіреної 22 червня 2021, перевірки вимагають 2 редагування. Нерест процес спарювання та запліднення ікри молоками самців у риб та земноводних.