Надлишок води в тесті, через що воно стає липким, слабким. Як результат верхня кірка, що осіла (провалилася), у готового хліба, великі пори і непропечений мякуш. Наступного разу при замішуванні тіста зменшіть кількість води на 10-20 мл. 14 березня 2013
Є такі основні причини: Підвищене збільшення обсягу тестової заготовки, великий вміст дріжджів. Підвищений вміст вологи в тестовій заготівлі, недотримання балансу борошно/рідина. Неправильний вибір програми випічки, часу першої чи другої вистоювання залежно від виду тесту.
Як розповів Коміонлайну сиктивкарський товарознавець-експерт Сергій Кузнєцов, порожнечі в хлібі – результат порушення технології випічки, коли не дотримуються необхідних термінів вистоювання тесту. Випічка в цьому випадку не страждає за смаковими якостями, проте вага готової продукції може бути меншою за стандартного обсягу.
Порожнечі між мякушем і кіркою утворюються через неправильну технологію виготовлення тіста та випічки хліба. Занадто густе тісто з коротким вистоюванням. Необхідно збільшити кількість води в тесті та час бродіння.