Засвоєння жирів
Жири є одним із основних джерел енергії для організму. Щоб бути корисними, вони мають бути засвоєні організмом. Процес засвоєння жирів починається у шлунку, де вони піддаються дії шлункового соку та шлункового ферменту пепсину. Після цього вони потрапляють у кишечник, де організмом виробляється жовч, яка необхідна для розщеплення жирів на дрібні компоненти – гліцерол та жирні кислоти.
Потім дрібні компоненти жирів всмоктуються через стінки кишечника і потрапляють у кров. У крові вони звязуються з білками, такими як ліпопротеїни, та транспортуються по всьому організму, доставляючи енергію клітинам і тканинам. Деякі з дрібних компонентів жирів можуть бути використані для будівництва клітинних мембран та синтезу гормонів.
Засвоєння вуглеводів
Вуглеводи є також важливим джерелом енергії для організму. Вони проходять процес засвоєння, починаючи з ротової порожнини, де вони піддаються дії слини, що містить фермент амілазу. Потім вуглеводи потрапляють у шлунок, де відбувається часткове руйнування їх, і в результаті виходить суміш неперетравлених частинок і харчових мас.
Далі, вуглеводи переходять у кишечник, де вони далі розщеплюються під дією харчових ферментів – сахарази, лактази та мальтази. Це дозволяє дрібним частинкам вуглеводів проникнути через стінки кишечника і потрапити до кровообігу. У крові вуглеводи перетворюються на глюкозу основне джерело енергії для клітин організму.
Продукт | Характеристика засвоєння |
---|---|
Жирні продукти | Засвоюються повільно, перетравлюються тривалий час. |
Вуглеводи | Засвоюються швидко, енергія вивільняється швидко. |
Скільки часу засвоюються жири в організмі?
Білки та частина жирів – яйця, молоко, рибні та морепродукти. Залишають шлунок через 1-2 години. Складні вуглеводи, крохмалі, деякі білки – бобові, цілісні крупи, картопля. Розщеплюються близько 2-3 годин.
Що швидше засвоюється жири чи вуглеводи?
Вуглеводи дають енергію найшвидше, а жири — найповільніше. Вуглеводи, білки та жири перетравлюються в кишечнику, де вони розщеплюються на основні компоненти: вуглеводи – на цукри
Скільки вуглеводів засвоюється за годину?
✅У середньому на годину потрібно споживати від 40 до 70 гр вуглеводів у вигляді глюкози та до 20 гр вигляді фруктози, саме стільки здатний засвоїти наш організм Зазвичай, в одному гелі приблизно 18 г вуглеводів, приймати вуглеводи потрібно дробово, кожні 15 25 хвилин по 10 25 грам.