Накрити стіл це не просто розставити посуд на власний розсуд. Існують певні правила, які допомагають створити гарне та раціональне розташування столових приладів. Одним з головних моментів є вміння правильно покласти ніж, вилку та ложку на серветку або скатертину.
Для того щоб накрити стіл красиво та елегантно, важливо враховувати їхню функціональність та послідовність використання. Так, ніж зазвичай кладуть праворуч від тарілки, вилку зліва, а ложку праворуч від ножа. Це зумовлено тим, що більшість людей правші, і при їжі вони тримають ніж у правій руці, а вилку – у лівій.
Однак є й інші варіанти розміщення столових приладів. Наприклад, якщо ви пропонуєте гостям їсти страву, для приготування якої потрібно тільки виделка, її можна розташувати праворуч від тарілки. Також можливий варіант, коли ніж та ложка лежать з правої та лівої сторін тарілки відповідно, а вилка ставиться на скатертину або спеціальний ножоутримувач.
Дія | Ніж | Веделка | Ложка |
---|---|---|---|
Зверніть ніж вістрям вниз | + | ||
Покладіть ніж праворуч від тарілки | + | ||
Помістіть вилку зліва від ножа | + | ||
Покладіть ложку праворуч від вилки | + |
На серветку покладіть вилку. Праворуч від тарілки помістіть ножа ближче до тарілки так, щоб лезо вказувало всередину. Ложку розмістіть праворуч від ножа. Поставте склянку з водою трохи вище за тарілку, між нею і приладами (якщо уявити, що тарілка це циферблат, має вийти приблизно на 13:00).
Як правильно тримати ложку вилку ніж?
крайня справа – ложка для супу, далі йдуть ножі – столовий (він більше) та для морепродуктів, зліва можуть бути одна чи дві вилки – перша для основної страви, друга – рибна, за тарілкою навпроти сидячого зазвичай знаходяться десертна ложка (дивиться вліво) і веделка (Зубцями вправо).
Як покласти вилку та ніж якщо смачно?
Якщо Вам сподобалося блюдо, і зявилося бажання похвалити кухаря, предмети слід розмістити паралельно краю столу у напрямку ліворуч прямо на своїй тарілці. Якщо вилку і ніж покласти порізно один від одного, то це послужить сигналом про ситість і хороший смак поданої їжі.
Як правильно ставити вилки та ложки у підставку?
Як ми вже писали, ножі та ложки завжди розташовуються праворуч, вилки зліва. Формально у кожного посадкового місця потрібно ставити десертні тарілки – навіть якщо їх не передбачається використовувати – на них можна просто покласти згорнуті серветки.