Пряжене молоко один із найдавніших молочних продуктів, який готують шляхом тривалого нагрівання молока. Назва цього продукту має своє особливе походження, визначаючи його оригінальні особливості.
Поняття топлене молоко походить від давньоруського слова топіті, що означає гріти. Саме так і були приготовлені ці молочні ласощі в давнину шляхом тривалого нагрівання, або, можна навіть сказати, гріння молока. Результатом такого процесу стає незвичайний продукт із насиченим смаком та ароматом, який відрізняється від звичайного молока.
Палене молоко виходить шляхом плавного прогрівання молока протягом кількох годин. Внаслідок цього процесу відбувається деяке розкладання молочного жиру, що надає продукту своєї особливості. Таким чином, назва топлене співвідноситься з найважливішими етапами приготування продукту: збагачення його жиром і надання неповторного смаку.
Чому топлене молоко так називається |
---|
Палено молоко так називається, тому що його приготування повязане з процесом топлення. Топлення молока це нагрівання молока до певної температури, коли відбувається відділення вершків від сироватки. Такий процес важливий для отримання густого та ароматного продукту. |
Традиційно топлене молоко готують у сільських умовах, використовуючи спеціальні глиняні глеки або закопуючи молоко у землю. Молоко нагрівається безпосередньо на вогні або гарячим піском, набраним у металеву посудину. Такий спосіб приготування топленого молока дозволяє зберегти всі корисні властивості молока, поживні речовини та мікроелементи, а також надає йому особливого смаку та аромату. |
Палено молоко, яке доводять вершками до вмісту жиру 6%, піддають гомогенізації та тривалій термічній обробці за високої температури.17 січ. 2016 р.
Чому молоко називається топленим?
Зміст:
У це складно повірити, але свою назву топлене молоко отримало помилково. Здавна на Русі, щоб збільшити термін зберігання молока у свіжому стані, глиняні судини з молоком ставили на ніч у піч, що остигає, тобто, Томили. Тому правильно вважати, що молоко стомлене.
У чому різниця топленого молока та звичайного?
Топлене молоко відрізняється від звичайного кремовим кольором та насиченим вершковим смаком. При томлінні структура молока змінюється, зайва вода випаровується. За рахунок цього напій виходить жирнішим, концентрація кальцію, вітамінів у такому продукті більше. Воно містить більше калорій, тому поживніше звичайного.
У чому особливість топленого молока?
Палене молоко позитивно впливає на нервову та серцево-судинну системи, а також зміцнює імунітет. Від звичайного воно відрізняється кремовим відтінком, легким, солодкуватим присмаком, вершковим ароматом. З нього готують деякі кисломолочні напої, наприклад, ряжанку та сир.
Чим відрізняється топлене молоко від ряжанки?
Ряжанка це кисломолочний продукт, одержуваний шляхом сквашування топленого молока за допомогою молочнокислих бактерій. Тобто попередньо підготовлена основа з коровячого молока спочатку перетворюється на топлене молоко шляхом витримування при високих температурах, і тільки після цього змішується із закваскою.