Виходить що суші – це маленькі коржики з рисом та морепродуктами, які виготовляються руками. Роли, У свою чергу, являють собою рулет з водорості норі, рису та начинки, який загортається циновкою і може бути як холодним, так і гарячим.
Роли, на відміну від класичних видів суші, краще зберігають свою форму. Вони щільно закручені шаром водоростей. Тому легше витримують невмілі маніпуляції паличками, сильне вмочування в соєвий соус та інші процедури, яким їх піддають перед поживою.
Суші продаються окремо, а роли продаються порціями по 5 6 штук, тому при виборі страв потрібно бути обережними: у прайс-листі ціна суші буде за 1 штуку, а за роли За 1 порцію. Тому дещо суші коштуватимуть набагато дорожченіж порція ролів.
Чисто технічно, суші звязується з рисом (японське слово su означає оцет, а shi – від meshi, японське слово для рису, отже, суші – рис з оцтом), але за традицією це слово стало позначати рис зі шматочком риби (розміром із палець). Найпоширенішими стали нігірі.