Козинаки це традиційна насолода, відома багатьом з часів дитинства. Вони є шаруватими карамельними пластинами, приготованими на основі цукру, меду і горіхів. Козинаки є не тільки смачними ласощами, а й корисним джерелом енергії та поживних речовин.
Зробити домашні козинаки дуже просто. Вам знадобляться лише кілька інгредієнтів і трохи терпіння. Головні компоненти – це цукор, мед та горіхи. Ви можете вибрати будь-які горіхи: волоські горіхи, фундук, мигдаль або кедрові горіхи. Вони додадуть козинакам хрумку текстуру та багатий смак.
Процес приготування козинаків починається з того, що цукор та мед нагріваються на плиті до стану карамелізації. Потім отриману масу додаються подрібнені горіхи і все ретельно перемішується. Готову суміш викладають на деко, змащене маслом, і розрівнюють по всій площі. Після остигання маси її можна нарізати на шматочки і насолоджуватися смаком домашніх козинаків.
складові | Кількість |
---|---|
Мед | 200 г |
Кунжут | 100 г |
Арахіс | 100 г |
Цукор | 50 г |
Масло рослинне | 1 ст. л. |
Ванільний цукор | 1 пакетик |
Вода | 2 ст. л. |
Сіль | щіпка |
Паперові формочки для цукерок | за бажанням |
Що входить у козинаки?
Козинакі (або гозінакі, вантаж. გოზინაყი) — грузинська національна насолода, що виготовляється з дрібно нарізаних обсмажених волоських горіхів (дуже рідко фундука чи мигдалю), змішаних із розтопленим медом.
Чим заливають козинок?
Великі горіхи дроблять, трохи підсушують. Потім заливають розтопленим медом чи сиропом. Отриману консистенцію пресують, віддаючи геометричну форму (прямокутник, квадрат). Козинаки – це страва з горіхів, багата на всілякі нутрієнти, які необхідні організму для його функціонування.
Чим корисні козинаки із насіння?
Козинаки із соняшника корисні тим, хто стикається з великими фізичними навантаженнями, наприклад, спортсмени, робітники, вантажники тощо. Так як у них міститься велика кількість кальцію, їх часто рекомендують у період реабілітації після різних переломів і взагалі для зміцнення кісток та зубів (калоризатор).